keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Jewelled Persian Rice

Olen aiemminkin kirjoittanut blogissani yhdestä lempikeittokirjastani eli Diana Henryn Crazy Water Pickled Lemons -teoksesta, jonka ohjeet painottuvat Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.

Kirjan ruoissa toistuvat sahrami, manteli, ruusuvesi, kardemumma, kaneli, granaattiomena sekä tietysti minttu ja silolehtipersilja. Reseptit ovat kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön tarinoista täynnä makuyhdistelmiä, joita ei länsimaisessa keittiössä koskaan tapaa.

Varmaan parhaiten koko kirjaa kuvaava ruoka on Jewelled Persian Rice, jonka valmistus ei varsinaisesti ole vaikea, mutta kylläkin monivaiheinen. Jopa niin monivaiheinen, että sitä on turha tässä tarkkaan kirjoittaa auki. Alla sen sijaan lista raaka-aineista ja mausteista.

Ruoka valmistetaan padassa liedellä, ja lopputulos on uskomattoman aromaattinen yhdistelmä eri makuja ja tuoksuja.

basmatiriisiä

appelsiinin kuorta
porkkanaa
manteleita
sahramia
kuivattuja ruusun terälehtiä
kanelia
kardemummaa

pistaasipähkinöitä
rusinoita
kuivattuja happomarjoja
öljyä, voita, pippuria, suolaa ja sokeria

Hauskana anekdoottina huomasimme, että tämä olisi mitä myös mitä parhainta jouluruokaa. Mausta löytyi viittauksia selvästi sekä joulupuuroon (riisi, manteli, suolaisuus), panettoneen (appelsiini, rusina, makeus) että porkkanalaatikkoon (porkkana ja riisi).

1 kommentti:

  1. Ihan niin kuin olis panettonea syönyt. Suosittelen lämpimästi joulunajan ruoaksi!

    VastaaPoista