maanantai 5. heinäkuuta 2010

BBQ-kastike 2010 sekä grillikylkeä fenkolilla ja timjamilla

Tämän kesän barbeque-kastike syntyi hiukan viimevuotista ohjetta muuttelemalla. Lopullinen ohje ja ainesten määrät selvisivät vasta kastiketta tehdessä. Eri aineita kun piti lisäillä vähän sen mukaan, miltä soosi maistui.

Lopputulokseen olin oikein tyytyväinen. Kastike maistui hyvän tomaattiselta ja savuiselta. Suunnitellusti perusmauista vahvimpana oli makeus, seuraavana happamuus ja vasta sitten suolaisuus. Kastiketta tuli noin seitsemän desiä, josta riittää omaan käyttöön varmasti koko kesäksi.

Jostain syystä kastike ei tunnin keittämisenkään jälkeen saostunut kunnolla. Sekoitin lopussa mukaan maissijauhoa, kunnes koostumus muuttui sopivan paksuiseksi eli ketsuppimaiseksi. Juokseva kastike kun valuu suoraan lihalta grilliin.



BBQ-kastikkeiden pointtihan on, että ne sivellään valmiin lihan päälle vasta ihan grillauksen loppuvaiheessa. Kastikkeen sokeri palaa kuumassa grillissä helposti, joten lihoja kannattaa vahtia valelemisen jälkeen tauotta. Toinen tapa, jonka olen nähnyt (mutten ikinä kokeillut), on pistää lihat foliovuokaan ja kaataa kastiketta päälle, kunnes lihat peittyvät. Vuokaa grillataan sitten epäsuoralla lämmöllä, kunnes liha on kypsää. Tässä punaniskan taidonnäyte - ei kasvissyöjille eikä heikkohermoisille...

1 dl sherryviinietikkaa
1 dl punaviinietikkaa
1 dl worcestershire-kastiketta
4 dl ketsuppia
4 dl appelsiinimehua
1/2 dl vaahterasiirappia
1/2 dl hunajaa
1 iso punasipuli
10 kokonaista mustapippuria
1 rkl savustettua paprikaa
3 oksaa salviaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

Pilko sipuli reiluiksi paloiksi. Yhdistä kaikki ainekset kattilassa ja keitä hiljakseen puolesta tunnista tuntiin, kunnes kastike sakenee. Suurusta tarvittaessa. Siivilöi sipulit, salvia ja pippurit pois.

3 kommenttia:

  1. Heido!
    Keittelen tässä bbq-kastikettasi huomisia vappugrillailuja silmällä pitäen. Kuinkas etikkaista lopputuloksesta on tarkoitus tulla? Vielä tunninkin keittelyn jälkeen oikein yskittää kun kastiketta maistaa! :D Varmaan etikkaisuus osittain haihtuu vielä kastikkeen jäähtyessä ja lihaa grillatessa, mutta kuinkahan paljon? Mitä mieltä olet, lisäänkö vain suosiolla hiukan makeutta sokerin tai hunajan muodossa jo tässä vaiheessa vai odotanko miltä se maistuu lihan kera? (No okei. Makuasia, mistä tykkää, mutta enivei. Ymmärrätköhän mitä tarkoitan? :)

    VastaaPoista
  2. Hei Kardemumma!

    Kyllä lopputulos pitäisi olla sellaista, että sitä voi syödä ihan sellaisenaan ja maut on tasapainossa. Ei se maku grillatessa/lämmitettäessä taida juuri muuttua. Sekoita vaan sokeria tai siirappia tai muuta makeaa niin paljon ettei etikkaisuus hyökkää.

    Toivottavasti ohjeeni ei pilaa vappugrillauksianne ;)

    VastaaPoista
  3. Hyvä siitä tuli, ei menny vappu piloille! ;) Keittää pöhäytin kastiketta hetken aikaa isommalla höökillä, niin että etikkaisuus sai kyytiä. Sitten vielä lurautin sekaan ruokalusikallisen siirappia kiellon päälle. Toimi oikein hyvin ribsien kera. Kiitos vain ohjeesta! :)

    VastaaPoista