torstai 11. marraskuuta 2010

Suolaiset (makeat) bataattipiiraat

Ihan hyviä piiraita kaupan valmiiseen lehtitaikinaan tehtynä. Olen kuullut, että lehtitaikinaakin voisi tehdä itse, mutta en kyllä tunne lähipiiristäni ketään, joka sitä olisi tehnyt. Tai sitten en ole vaan jokaiselta kysynyt. Tässä ohjeessa erilaisia täytteitä oli niin paljon, että itse lehtitaikinan maku ei tullut liian voimakkaana. Joskushan lehtitaikinaleivonnaiset maistuvat vain siltä itseltään.

Valmiissa piiraissa bataattien makeus yllätti. Suolan määrää on tällaisessa ruoassa aika vaikea tarkistaa kesken valmistuksen, joten sitä kannattaa annostella reilulla kädellä. Tämäkin ohje on pikkuisen muuteltuna Ottolenghin keittokirjasta. Tällä kertaa kirja ei onneksi pettänyt.    
 


kolme pientä bataattia
paketti lehtitaikinaa
muna
ranskankermaa
100 g englantilaista cheddaria murennettuna
kurpitsan siemeniä
tuore punainen chili pieneksi pilkottuna
ruokalusikallinen oliiviöljyä
valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna
silolehtipersiljaa silputtuna
suolaa ja pippuria

Paista bataatteja kuorineen 200-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia, kunnes ne ovat ulkoa pehmeitä ja sisältä kovia. Anna jäähtyä, kuori ja paloittele noin kolmen millin siivuiksi.

Leikkaa lehtitaikinalevyt neliöiksi ja voitele munalla. Levitä kunkin palan päälle vähän ranskankermaa ja asettele pari kolme bataattiviipaletta. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle juusto, kurpitsan siemenet ja chili ja paista 200-asteiseessa 20-25 minuuttia, kunnes piiraat näyttävät hyviltä.

Kun piiraat ovat uunissa, sekoita pienessä kulhossa valkosipuli, silolehtipersilja, oliiviöljy ja ripaus suolaa. Sudi seos kuumien piiraiden päälle.

9 kommenttia:

  1. Iltateelle sopivan kuuloinen ohje! En minäkään ole lehtitaikinaa koskaan tehnyt, se on niitä tuotteita, jotka tulee ostettua valmiina. Pitäisi kyllä kokeilla, mutta silloinkin olla varalla se valmispaketti, jos vaikkei tulekaan mitään siitä kaulimisesta ja kääntämisestä:)

    VastaaPoista
  2. Nuo oli mahtavan hyviä piiraita. En olisi ikinä uskonut, että lehtitaikinasta saa mitään noin hyvää aikaiseksi; yleensä lehtitaikinapiiraat on taikinaisia, rasvaisia, eivätkä maistu muulle kuin lehtitaikinalle. Noissa oli makua ja mehevyyttä. Taisin syödä ainakin 3...

    VastaaPoista
  3. Nämä kyllä olivat hyviä! Mietin kahdesti voinko laittaa tuohon alas tunnisteiseein "leipominen". Ajattelin, että ehkä mun leipomistaidoilla voin sen laittaa.

    VastaaPoista
  4. jukopliude. ihan loistoeväs pikkupaloina glögin keralla nautittavaksi. kiitti reseptistä.

    VastaaPoista
  5. Joko sä, Merituuli, ehdit näitä kokeilla?

    VastaaPoista
  6. en vielä. ens lauantian vasta olisi ajatuksissa, mutta eihän näillä aineksilla voi mennä mäkeen :)

    VastaaPoista
  7. Nämä oli TOSI hyviä. Kiitos ohjeesta.

    Ajattelin etukäteen ovatkohan kaikki ainesosat ihan tarpeellisia / maistuvatko ne kaikki, mutta kyllä näin kävi. Kurpitsansiemenet olivat mukavan rapsakka testuuri kaiken pehmeyden keskellä.

    Meni ruuan alle/tervetuliaisnapsupaloiksi glögin kanssa loistavaksi. Tehtiin yhdestä voitikinalevystä 4 suorakaiteen muotoista palaa. Nyt seuraavana päivänä (aamupalalla - nam!) chili ja suola tulevat paljon vahvemmin esille kuin eilen haaleissa leivonnaisissa.

    VastaaPoista
  8. Hyvä kun toimi ja tykkäsitte. Ainoana mulle tuli mieleen ranskankerman tarpeellisuus. Olisikohan sen voinut jättää pois?

    Meillä ei jäänyt seuraavaan aamuun ollenkaan, joten en maistellut näitä kylmänä ollenkaan. Pitää varmaan tehdä uudestaan.

    VastaaPoista