tiistai 5. heinäkuuta 2011

Lammastartar

Tähän ohjeeseen kannattaa varmistaa kaupassa, että liha on varmasti tuoretta ja ensiluokkaista. Tein tiskillä selväksi, että aion syödä sen raakana ja myyjä uskottavasti vakuutti, että lihan voi syödä sellaisenaan.

Valmistaessa tartria tuli maisteltua vähän joka vaiheessa. Taas kerran hämmästyi sitä, miten raa'an lihan maku sellaisenaan on hämmästyttävän mieto. Hyvänmakuinen ja raikas, mutta mieto. Mieleen tuli väkisin edesmenneen Linda McCartney lausuma: "jos haluat tietää miltä liha maistuu, pure poskeasi".

Sitruunamehu kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua, koska sitruunan happo alkaa kypsyttää lihaa heti ja muuttaa tartarin harmahtavaksi.


100 g lampaan ulkofilettä
6 cocktailkurkkua
1/3 tuoretta chiliä
tuoretta minttua

1 tl karkeaa dijonia
oliiviöljyä
suolaa
tilkka sitruunamehua
pari viipaletta maalaisleipää


Laita lammas noin puoleksi tunniksi pakkaseen.

Leikkaa kohmeinen liha fileerausveitsellä oikein ohuiksi siivuiksi ja siivut pieneniksi kuutioiksi. Siirrä kulhoon jääkaappiin.

Pilko kurkut, chili ja minttu mahdollisimman pieneksi pipuraksi. Lisää ne sinapin kanssa lihan joukkoon ja sekoita. Kaada mukaan loraus oliiviöljyä, jotta seos notkistuu hiukan. Mausta suolalla maun mukaan.

Paahda tai grillaa leivät. Sekoita tartariin tilkka sitruunamehua ja lusikoi leipien päälle.

3 kommenttia:

  1. Lammas ja nauta tosiaan ovat aika miedon makuisia, mutta hirvessä jo alkaa olla vähän (metsän) makua. Varsinkin silloin jos pihviinsä ei laita paljoa mitään suolan lisäksi ;)

    VastaaPoista
  2. haa! onko oliiviöljy ostettu Borough Marketista?

    Merituuli Sipulasta (mä en pysty kommentoimaan sulle omilla tunnuksillani)

    VastaaPoista
  3. sauvajyvänen: hirvessä ja riistassa yleensäkin on erilailla sitä metsän makua. Joskus riistaa neuvotaan liottamaan maidossa, jotta metsän maku miedontuu.

    Merituuli: On se! Aika tarkasti bongattu. Ostin samasta paikasta, eli Oliveologysta, suolattomia oliiveja, jotka hyvin, hyvin kummallisia.

    VastaaPoista