tiistai 17. tammikuuta 2012

Hedelmäkakku jouluksi, uudeksi vuodeksi ja loppiaiseksi


A big fruit cake, todellakin nimensä veroinen! Nigel Slaterin Appetite -kirjasta löytyi hedelmäkakun ohje isolla alkukirjaimella. Hedelmä- ja pähkinätöryä melkein kaksi kiloa, näön vuoksi mukaan vähän jauhoja ja rasvaa ja paistetaan uunissa kolme tuntia. Kopioin alla olevaan ohjeeseen määrät suoraan kirjasta. Pienensin oman kakkuni ainekset kahteen kolmasosaan, mutta puolikkaastakin määrästä tulisi aika hyvän kokoinen kakku.

Kun hedelmäkakut tunnetusti paranevat vanhetessaan, tein kakun älykkäästi jo viikkoa ennen joulua. Aattona totesin sen olevan vähän kuivahkoa ja ettei se niin kovin erikoiselta maistu. Uutena vuotena maku oli jo vähän kehittynyt ja loppiaisena kakkua söi jo aivan iloksi. Nyt kuukausi leipomisesta, kun syömme viimeisiä paloja, on kakku mehevöitynyt täydellisen pehmeäksi ja makeaksi. Ensi vuonna on joulukakun leipominen merkattava kalenteriin jo marraskuun puolelle.  

Tavoistani poiketen uskallaudun suosittelemaan reseptin oheen täydellistä viiniä: Don Guido Pedro Ximénez 20 Years, joka yksinkertaisesti maistuu rusinoista puristetulta viiniltä. Tuota kun ryystää yhtä aikaa kakun kanssa, on suussa hyvin, hyvin täyteläinen tunne. Toimii hienosti myös makeanhimoon ja verensokeriheikotukseen, kun litrassa on 400 grammaa sokeria.


350 g voita huoneenlämpöisenä
350 g tummaa sokeria (muscovado)
1 kg kuivattuja hedelmiä (viikunoita, luumuja, aprikooseja, taateleita, kirsikoita, sukattia)
5 munaa
100 g jauhettua mantelia
150 g hasselpähkinää
500 g kuivattuja rypäleitä (rusinoita, sulttaanirusinoita, korintteja)
5 rkl brandyä

1 appelsiinin mehu ja kuori
1 sitruunan mehu ja kuori
1/2 tl leivinjauhetta
350 g vehnäjauhoa


Pilko kuivatut hedelmät pieniksi ja murskaa pähkinät huhmareessa. Siirrä suureen astiaan ja sekoita joukkoon brandy sekä appelsiinin ja sitruunan mehu ja kuori.

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen kokoajan vatkaten. Sekoita joukkoon kulkosta hedelmät ja pähkinät.

Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhjo ja kääntele ne varovasti seokseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele se. Kumoa taikina vuokaan.

Paista kakkua ensin tunti 160 asteessa. Alenna lämpöä 150 asteeseen ja paista vielä kaksi tuntia. (Jos ohjeen määriä pienentää, lyhenee luonnollisesti myös paistoa-aika. Oma 2/3 taikina oli uunissa 2,5 tuntia)

4 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä hyvälle! Oikein kunnolla hedelmiä ja pähkinöitä. Pitääpä joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Hyvää tosiaan oli! Söin juuri eilen viimeisen, tarkoituksella säästämäni palan. Jääkaapissa säilytettynä se oli edelleen ihan kunnossa, vaikkei varsinaisesti ollut enää parantunut...

    VastaaPoista
  3. Itse olen tehnyt hieman eri ohjeella aina hedelmäkakun. Päätin nyt kuitenkin koitella tällä. Lienee sitruunassa vika kun itselläni taikina ainakin juoksettui. Hyvää siitä (taikinasta) silti tuli. 2dl laitoin tummaa rommia tuon Brandyn sijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi juttu, mutta toivottavasti lopputulos oli syötävä kuitenkin. Rommi käy tuohon varmaan paremmin kuin hyvin. Itse käytin tänä vuonna tuohon madeiraa.

      Poista