maanantai 17. joulukuuta 2012

Wolfgang-jäätelö Amadeus-krokantilla


Olin suunnitellut talvijäätelön tekoa jo jonkin aikaa, joten tartuin sopivasti eteen tulleeseen Blogiringin Mozart Gold-sponssiin.

Alkukesästä kotiutuneessa jäätelökoneella on tullut kokeiltua monenlaisia ohjeita. Osa on ollut tavattoman raskaita ja toiset taas liian maitoisia. Jos ohjeessa on suunnilleen pelkästään kermaa ja munankeltuaisia, niin ei pitäisi olla vaikea arvata, miltä jäätelö lopulta maistuu.

Chef & Sommelierin Sasulta sain loistavan vinkin: jätä muna kokonaan pois ja korvaa se gluteenittomalla jauhoseoksella. Jäätelössä ei varmasti ole kananmunan makua ja kokonaisuudesta voi tehdä selkeästi kevyemmän.

Koostumus oli hieno eikä yhtään hileinen. Jäätelö säilytti myös koostumuksensa hyvin eikä sulanut ihan niin nopeasti kuin omat jäätelöt aiemmin. Ja maku oli ihan ässä:. lapset kinusivat kuorossa lisää ja yön korvilla keikalta (vähävaraisten eiralaislasten hyväksi) palannut vaimo piti tätä kaikkien aikojen parhaana Eine Kleine Nacht -palana.


Wolfgang-jäätelö


2 dl kuohukermaa
1,5 + 2,5 dl punaista maitoa
1,2 dl
Mozart Gold -likööriä
50 g sokeria
35 g gluteenitonta jauhoseosta


Sekoita pienessä kulhossa jauhot ja 1,5 dl kylmää maitoa. Siivilöi hienon siivilän läpi poistaaksesi mahdolliset jauhokokkareet.

Yhdistä kattilassa kerma, 2,5 dl maitoa, likööri ja sokeri. Kuumenna seos höyryäväksi. Kaada jauhosuurus kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja nosta liedeltä. Aseta tuorekelmu jäätelömassan pinnalle (estääksesi kalvon muodostumisen) ja siirrä (näin talvella ulos) jäähtymään.

Jäätelökoneella: aja massa sekaisin, kunnes se on jääkaappikylmää, eli maistettaessa tuntuu selkeästi kylmältä.

Ilman jäätelökonetta: laita massa laakeaan kulhoon ja siirrä pakkaseen. Vatkaa jäätelöä voimakkaasti parinkymmenen minuutin välein pallovispilällä, kunnes jäätelö muuttuu sopivan kiinteäksi. Tämä vie parisen tuntia. 




Amadeus-krokantti
140 g voita
240 g sokeria
135 vaaleaa siirapia

100g mantelilastuja
50 g Mozart Gold -likööriä

Sulata voi kattilassa. Lisää muuta ainekset ja keitä kymmenisen minuuttia. Levitä massa pellille leivinpaperin päälle ja jäähdytä.
Murskaa jäätelön päälle.



Reseptin tarjoaa Mozart Gold

20 kommenttia:

  1. Oi että, tämä sopii ihanasti jälkiruoaksi joulunaikaan. Minä kyllä pidän kananmunan mausta kotijäätelössä, vaikka onhan se vähän peittävä, jos haluaa muitakin makuaineita kuin vaniljaa.

    Tämä menee ehdottomasti testaukseen niin tulee sitä äitienpäivälahjaksi saatua jäätelökonettakin otettua uudelleen käyttöön :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiluun vaan! Jäätelökone tykkää, kun sitä käytetään.

      Poista
  2. Kiva, kun ehdit tuon Sasun ohjeen testata. Me aiotaan viettää jäätelöinen joulu, jahka saadaan gluteenitonta jauhoa ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ohje tosiaan toimi. Mä olen luvannut myös tehdä vielä joulupipariglögijäätelöä.

      Poista
  3. Jäätelö kuulostaa superhyvältä, mutta krokantti sai suun vettymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuosta krokantista tuli vähän tahmea eli huoneenlämmössä pehmeä. Hyvin pysyi kuitenkin koossa, eikä syödessä tarvitse pelätä, että paikat lähtee.

      Poista
  4. Mistä tuota gluteenitonta jauhoseosta saa? Ihana ohje (ja likööriäkin vielä olis...). Lisäksi löytyy vahva luotto sun jäätelökonejuttuihin, gin-tonic-sorbetin jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos luottamuksesta ;)

      Jauho on ihan Pirkan gluteiinitonta jauhoseosta. Sellainen kilon pussi ihan marketista. Mulla meni pullo jo ihan viimeiseen pisaraan asti...

      Poista
  5. En ole koskaan laittanut munaa jäätelöön mutta tuo jauhoseos kuulosti mielenkiintoiselta! Yleensä laitan ksantaania,jota onkin monessa valmiissa jäätelössä mukana. Wolfgang olisi takuulla ihastunut tuohon nimikkojätskiinsä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis onko ksantaani myös jokin suuruste/hyydyke? En ole kaupassa törmännyt, mutta lukenut kylläkin juuri kaupan jäätelöiden ym tuoteselosteista.

      Poista
  6. Minun pitää lukea nämä kotijäätelöjutut toinen silmä kiinni, ettei koneenostohimo ylly mahdottomiin. Näyttää hirmuisen herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta miksi sitä ostohimoa pitäisi hillitä? Jos nyt olisin konetta ostamassa, niin harkitsisin vakaasti sellaista "oikeaa" konetta, jossa itsessään on jäähdytys. Ja jos olisi vielä vähän lisää säilytystilaa.

      Poista
  7. Nyt heräsi kiinnostus, kertoiko Sasu tarkemmin, miksi gluteiiniton jauhoseos?

    VastaaPoista
  8. Enpä tullut kysyneeksi miksi juuri gluteiiniton jauho...

    VastaaPoista
  9. Tulisko tavisjauhosta jätskiin sitko? Ja makua?

    VastaaPoista
  10. Prismasta löytyi Semperin Fin mix -paketti, jossa maissi-, peruna-, ja riisijauhoa - tämmöisestä seoksesta Sasukin puhui. Kieltämättä gluteeniton tattarijauho vois olla aika tymäkkää jäätelössä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhuiko? Ei välttämättä olisi ainoa asia mikä meni illan aikana ohi korvien. Joko te kokeilitte tehdä jäätelöä?

      Poista
  11. Näin tuo parempi puolisko muisteli. Ei olla vielä ehditty kokeilla jäätelöä, mutta toivottavasti jo viikonloppuna :-) Hannelen tyrnipannacottan inspiroimana haluaisin kokeilla tyrnijäätelöä.

    VastaaPoista
  12. Kaapin perältä löytyi punssipullo, joten Mozartista tulikin länsinaapuriversio. Herkullista oli sekin! Lämmin kiitos loistoreseptistä. Pitää alkaa tutkailla taikakaappia jätskisilmällä...

    VastaaPoista