torstai 29. toukokuuta 2014

Uunilohi ja perunoita


Uunilohi palasi kahdeksankymmentäluvulta keskuuteemme helatorstaina. Lähinnä siksi, että vaikka aina on hyvä sää grillata, niin tänään ei ollut. Toisaalta uunilohi sopi hyvin kaksijakoiseen arkipyhään: entinen juhlaherkku ja nykyinen arkiruoka.

Jouduin taas pieneen väittelyyn kalatiskillä kyseenalaistaessani myyjän tarinan norjanlohen logistiikasta. Myyjän mukaan maanantaina Norjassa pyydetty lohi on heillä marketissa keskiviikkona aamulla klo 8. Ja sama kuljetusketju toistuu viitenä päivänä viikossa.

Kun norjanlohesta on lukenut monia kauhukertomuksia (kasvatetaan Chilessä, fileoidaan Kiinassa, pakastetaan välillä kaksi kertaa ja myydään Suomessa "tuoreena"), on tosi vaikea uskoa myyjää, joka sanoo kalaa kaksi päivää vanhaksi ja vaihtuvuuden päivittäiseksi. Kalassa sinänsä ei ollut mitään vikaa tai epäilyttävää vaan oli kirkas, kimmoisa ja tuoksuton. Jos sinulla on aiheesta tietoa tai artikkeleita, niin pistä kommetteihin linkkiä.


750 g ruodoton lohifile
500 g perunoita
1 tölkki kookosmaitoa
1 sitruuna
pala inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
tuoretta rakuunaa, ruohosipuli ja valkosipulin vartta tai muita käsillä olevia yrttejä

suolaa 
musta- ja valkopipuria

Mausta lohi reilusti suolalla ja valkopippurilla. Riivi päälle rakuuna ja anna maustua jääkaapissa tunnista pariin.

Aseta kala voideltuun uunivuokaan ja laita 200 asteiseen uuniin. Keitä pestyjä perunoita 5-10 minuuttia kunnes ne pehmenevät. Halkaise jäähtyneet perunat ja laita vuokaan kalan ympärille.

Laita pieneen kattilaan kookosmaito, murskatut valkosipulit, pilkottu inkivääri sekä sitruunan kuori ja mehu. Kiehauta ja anna kiehua hetki. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä osalla tuoreista yrteistä.

Hetki ennen kuin kala on kypsä, siivilöi kookosmaito perunoiden päälle ja jatka kypsntämistä uunissa vielä viitisen minuuttia. Jos haluaa hiukan paistettua pintaa, voi uunin kääntää tässä vaiheessa grillausasentoon.


6 kommenttia:

  1. Lohi ja peruna maistuvat aina, oli sitten arki tai pyhä! Kiva, yksinkertainen resepti, eikä se ihan suoraan 80-luvulta ollut, kukaan ei sillon ollut kuullutkaan kookosmaidosta näillä leveysasteilla! Saatanpa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan ihan sellaisenaan laspuusajoilta. 80-luvulla kookosmaidon tilalla olisi ollut ihan kermaa tai suurustettua maitoa. Eikä inkivääriäkään tainnut silloin olla.

      Poista
  2. Ehdottomasti paras suomalainen ruoka on lohi ja perunat. Maistuu ja hyvin :)

    VastaaPoista
  3. Aika ripeetä kun lohi lentää maailman kolkasta toiseen ja myydään muka tuoreena. Härskiä mutta minkäs teet. Toisaalta myyntivaltti "3 päivää ympäri maailmaa seilannut lohi vain 12,90€\kg" ei kuulosta hyvältä mutta olis realistisempi. Its all about Benjamin pätee myös norskilohessa :-) ohje on kalan tarinaa maistuvampi. Nam.

    VastaaPoista
  4. Taitaa kyllä pitää ihan hyvin kutinsa tuo logistiikkaketju kun norjalaisesta on kyse. Tuttava on töissä kalafirmassa ja kun rahti saapuu heille aamulla (suoraan Norjasta pohjoisen kautta) on se edellisenä päivänä pyydettyä. Sama rumba toistuu lähes päivittäin. Käytännössä lohi on siis kalatiskistä myytäessä "kaksi päivää vanhaa", mutta kun itse tuotatan lohet ja muun sellaisen kalan ja tuotteet jota ei meiltä merestä tahdo saada, saan se käytännössä "päivän vanhana", eli äärimmäisen tuoreena. Meillä paras tae laadusta ja tuoreudesta on isovanhempieni ylitarkka näkö-, haju- ja makuaisti sekä vuosikymmenten kokemus. He eivät enää muualta lohta hankikaan ;)

    VastaaPoista
  5. Voiko näin hyvää ruokaa olla olemassakaan! Tämä meni samantien lohireseptien kärkeen. Tuoreen rakuunan puutteessa tosin käytin lohen pinnalla kuivattua ja kastikkeeseen silppusin tuoretta korianteria. Ei pöllömpi yrtti sekään.

    VastaaPoista